joi, 24 februarie 2011

Cha cha – descriere

Cha cha
Iata ca m-am hotarat sa fac o serie de posturi in care voi vorbi de cateva aspecte din istoria dansurilor sportive. Primul dans ales va fi cha-cha, un stil latino-american despre care se spune ca s-a dezvoltat in anii ’40 in regiunea Havana din Cuba.
Era vremea marilor formatii de dans si jazz care isi faceau veacul prin cazinourile de atunci. Cha cha a crescut pe ritmurile mai vechiului stil de mambo si a rumbei, iar numele ar proveni de la figura “chatch” din mambo ce presupune o schimbare rapida de greutate urmata de 2 pasi lenti.

Guiro
Guiro
Totusi a fost nevoie ca un professor englez de dans, Pierre Zurcher-Margolle, sa viziteze Cuba in 1952 pentru ca cha cha-ul sa devina cunoscut si in Europa. Cunoscut ca si un “mambo cu ritm de guiro” sau o rumba dinamica, cha cha-ul este unul dintre cele 5 dansuri din categoria latino-americane a dansului sportiv.
Muzica de cha cha se numara pe 4 timpi (1, 2, 3, cha-cha) si a suferit ceva influente din anii ’50. Muzica cubaneza de cha cha are ritmuri senzuale, permite o identificare buna cu caracterul dansului, iar instrumentul definitoriu este guiro; in timp cha cha-ul international a ajuns sa fie dansat si pe melodii pop-rock dinamice, fiind necesar doar un ritm adecvat.
Acest stil are un ritm de 120 de batai pe minut si este considerat un dans rapid. Competitional se danseaza 1’30” maxim.
Iata si cateva demonstratii de cha cha competitional:
Blackpool 2008 video (etapa finala a concursului de la Blackpool, unul dintre cele mai mediatizate si apreciate concursuri) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Search Engine Submission - AddMe