miercuri, 23 februarie 2011

Istoria dansului


Cautand pe net diverse materiale despre dans am ajuns sa dau de un filmulet pe care il stiam de ceva vreme si care ma amuza si acum, dupa multiple vizualizari.
Deci va invit sa va intretineti timp de 6 min cu o scurta incursiune in lumea dansului, asa cum personajul principal al clipului o prezinta.

Okiii, dragut, o viziune de ansamblu a ceea ce inseamna dansul de ceva vreme incoace.  Pentru Judson Laipply imi imaginez ca este o modalitate de a se distra pe cinste, intretinandu-ne pe  noi cu demonstratiile lui.
Totusi as vrea sa nu se limiteze intr`atat istoria indelungata pe care o are dansul. Imi face o foarte mare placere sa ma gandesc la petrecerile  organizate la curtile regale,  la modul in care oamenii acelor vremuri priveau dansul si cum se intretineau prin pasi de dans, ba chiar mai mult, cum se impresionau prin abilitatile de a face fata unor stiluri de dans destul de elaborate.
Inainte de toate dansul a fost un ritual prin care, in majoritatea civilizatiilor, cei care dansau isi aratau supunerea si adoratia fata de zeitatile carora le erau inchinate acele  miscari. La inmormantari egiptenii gaseau dansul ca modalitatea cea mai potrivita de a-si exprima supararea, in timp ce grecii sarbatoreau inceperea jocurilor olimpice cu dansuri realizate de catre fecioarele templelor,  pentru ca,  mai tarziu, tot la greci, sa devina o componenta principala a pieselor de teatru (sec VI).
Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au incercat sa exprime,  prin miscari coordonate cu un ritm, sentimente dintre cele mai variate,  asa cum am vazut mai sus,  de la tristete la veselie, dar si manie sau extaz.
Femeile, promotoare ale frumusetii si distinctiei pe care dansul le-o ofera, au stiut sa-l utilizeze ca un atuu foarte important in jocul seductiei. In lumea araba, dansul joaca un rol foarte esential in relatiile dintre o femeie si un barbat, fiind principala modalitate de seductie la care barbatul se asteapta si pe care femeia incearca s-o faca de fiecare data cat mai spectaculoasa.
Nu as vrea sa intru in detaliile dansurilor din cluburile de noapte, dar este clar ca natura umana ramane in esenta aceeasi, oricat de mult am evolua, si ca miscarile lascive pe ritmuri de dans ametitoare reprezinta modalitatea cea mai simpla de a atrage persoanele de sex masculin.
In esenta dansul a fost si este tot ceea ce vrem noi sa fie: mijloc de exprimare a tristetii/fericirii, stil de viata, modalitate de cucerire, de venerare, de supunere. Dansul trebuie sa fie natural, sa vina de la sine, ca orice mijloc de exprimare pe care il folosim in mod frecvent.
O sa continuam cu prezentarea istoriei diferitelor tipuri de dans in posturi viitoare.
Pana atunci va invit sa dansati cum va canta inima si va las in compania celebrei Audrey Hepburn cu "interpretarea"   melodiei "I could have danced all night" de pe coloana sonora a filmului "My Fair Lady" .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Search Engine Submission - AddMe