miercuri, 23 februarie 2011

Salsa sau samba / cha cha ?

Incep prin a spune ca dansul sportiv este constituit de urmatoarele 10 dansuri, impartite in 2 categorii:
- standard: vals lent, vals vienez, tango, quickstep, slow fox
- latino: cha cha, rumba, samba, pasodoble si jive.
Orice alt dans, fie ca e salsa, rueda, mambo, foxtrot, tango argentinian, fie ca e altceva, nu face parte din dansul sportiv. Pana la urma dansul sportiv inseamna existenta federatiei internationale si nationale de dans sportiv si organizarea unor competitii la cele doua niveluri. Cu siguranta acest lucru nu implica faptul ca celelalte dansuri nu ar fi la fel  de frumoase, expresive sau ca a le cunoaste este un lucru usor. Totusi si salsa are federatia ei si se organizeaza concursuri internationale foarte ample. Dar bineinteles, parerile sunt impartite: unii spun ca dansul sportiv este plin de reguli fortate si ca pierde la creativitatea si expresia interioara a dansatorului, alte voci sunt de parere ca tocmai prin existenta si respectarea acestor reguli se poate transmite o miscare naturala si expresiva.
Dupa parerea mea se reduce la un singur lucru: ceea ce eu simt cand vad sau dansez un anumit tip de dans. In rest nu prea conteaza. Intr-adevar salsa (cu multitudinea ei de stiluri) poate fi aplicata cu usurinta in cluburi latino, la petreceri, iar o samba e putin mai greu de exersat intr-un loc aglomerat, dar pana la urma de ce dansez? Dansez pentru altii, pentru discoteca, pentru mine?
Lasand vorbaria, mai jos sunt 2 secvente selectate de mine: prima este dintr-un show de dans sportiv (cha cha si samba), iar a doua este salsa. Astept parerile voastre: ce va atrage mai mult? (raspund dupa ce primesc si eu cateva pareri :) ). Imi cer scuze pentru calitatea celui de-al doilea video. Daca aveti vreo sugestie mai buna, inlocuiesc videoul cu altceva.

Cha cha, samba video

Salsa video

Un comentariu:

  1. Ar trebui sa se introduca concursuri pentru originalitate,adica sa nu se mai puna pret pe un dans pregatit cu mult timp inainte,ci pe un dans cat mai natural,"inventat" pe loc.Participantii unui concurs ar trebui sa exprime pasiunea pt dans,si nu o combinatie invatata pe de rost.:D

    RăspundețiȘtergere

Search Engine Submission - AddMe