vineri, 4 martie 2011

Scoli de dans: tango argentinian


Avand in vedere ca ultimul post e legat de street dance, hai sa schimbam putin atmosfera si sa trecem la un dans recent intrat in preferintele publicului roman, tango-ul argentinian. Daca ati observat, in ultimii doi ani au fost din ce in ce mai multe spectacole de tango, milongi si scoli de profil; 

Dar mai intai, precum spun cei de la El Tango, tangoul s-a nascut in Argentina, Buenos Aires, la sfarsitul secolului XIX in suburbiile sarace ale orasului care adaposteau un numar foarte mare de emigranti de pe toate continentele. Muzica de tango era foarte simpla, de acompaniament pentru versurile care exprimau bucuriile, iubirile si tristetile porteno-silor (numele locuitorilor Buenos Aires). Dansul era simplu si monoton, se dansa pe strazi, spelunci si bordeluri. Pentru ca numarul barbatilor era net superior, cuplurile de dansatori erau formate mai mult din barbati.


Europenii au descoperit tangoul in bordelurile si spectacolele de cabaret din Buenos Aires iar la inceputul secolului XX l-au adus la Paris in saloanele de dans. De aici s-a intors in Argentina cu o aura de eveniment monden. Tangoul ramane si in Europa ca dans de societate si va fi introdus mai tarziu ca stil de dans in dansul sportiv. Perioada 20’-50’ este cunoscuta ca epoca de aur a tangoului. Muzica, dansul si literatura de tango au atins maturitatea artistica. Emulatia Buenos Airesului a cuprins un numar neinchipuit de mare de virtuosi muzicieni, dansatori, poeti. artisti plastici si nu in ultimul rand locuitorii Buenos Airesului.

Milonga Milonga înseamnă o petrecere, un eveniment, la care se dansează tango. Prin extensie, milonga a ajuns să se refere şi la locul (localul, clubul, restaurantul) unde se danseză tango.


Eu privesc tangoul ca un dans a carui principala caracteristica este exprimarea trairilor si a emotiilor care te leaga de o anumita melodie, poate o iubire aparuta din senin, poate o tradare, o amanta. Improvizatia este la mare rang in tango-ul argetinian; evident improvizatie implica lipsa unor coregrafii prestabilite si capacitatea de a dans orice figura doresti si poti, nicidecum inventarea de figuri in afara ritmului muzicii si caracterului dansului.

Hai sa vedem ce e disponibil in momentul de fata in Bucuresti.


1. Tangotangent
- 150 ron / 8 sedinte + 3 practica
- 1h 15min pe sedinta
Recomand cu incredere acest club, am participat si eu la lectiile de dans; i-am avut instructori pe Daniel Mandita si Amalia Iscu, 2 profesionisti, pasionati de muzica, dotati atat cu talent, cat si cu capacitatea de a ne invata o tehnica ireprosabila. Daca ar fi sa ma apuc din nou, aici m-as intoarce.

Acum Tangotangent organizeaza milongi la Caffe Tabiet; pe vremea cand participam si eu, locatia de milongi era superba Sala Dalles.


2. Lucianymonica
- 150 ron / 10 sedinte
Nu am fost la ei, dar am auzit lucruri pozitive de la multi si mi-au lasat o impresie foarte placuta cand i-am intalnit; din cate stiu Lucian a facut si dans sportiv, iar acum s-a reprofilat pe tango argentinian. Sunt o prezenta notabila in tangoul argentinian romanesc. Din pacate site-ul nu le merge acum; ultima data cand am auzit de ei, aveau o sala undeva in zona Piata Romana.

3. Tango Brujo
- parca o sedinta era 20 ron
A fost prima scoala de tango la care am fost. In acel moment, avansatii si incepatorii erau in acelasi timp intr-o singura sala (de la ultimul etaj din La Scena) si era un pic aglomeratie, nu prea aveai unde sa aplici ce invatai fara sa iti fie teama ca vei lovi alte perechi.

Din cate vad, acum au 2 grupe, ceea ce inseamna ca situatia s-a mai rezolvat. Instructorii sunt mereu binedispusi, printre ei aflandu-se si Alina Dumitrescu, care alaturi de Catalin Dumitrescu, pot fi considerati initiatorii curentului de tango argentinian in Romania. Din pacate pentru mine, nu eram compatibil cu stilul de predare.

4. Barrio de Tango
- 1h 30min / sedinta
Nu sunt prea multe informatii disponibile pe site-ul lor, s-au deschis in 2007, iar locatia curenta este Studio Romana in fiecare luni si marti.

5. Aya Tango
- 1h 15 min - 1h 30 min / sedinta
- 20 ron / milonga
In primul rand mi-a placut idea site-ului, pacat ca e foarte greu sa iti dai seama pe ce dai click; mai degraba intrati aici, e tot site-ul lor.

6. Fabrica de tango
- 1h 15 min / sedinta
Au o sala mare si amenajata corespunzator in zona Unirii.

Cam atat... astept comentarii, posturi despre alte scoli de tango sau pareri din experientele voastre!

Si acum hai la dans!

Un comentariu:

  1. Frumoasa pasiune!

    Happy Feet Studio, in zona Piata Muncii.
    Sala frumoasa, profesor deosebit!
    http://happyfeetstudio.ro/

    RăspundețiȘtergere

Search Engine Submission - AddMe